Maken de kleren de vrouw … en haar carrière?

Maken de kleren de vrouw … en haar carrière? Artikel
98

Kun je jouw carrière sturen met je garderobe? Recent onderzoek beweert van wel

Zo kan je garderobe je naar de top helpen

Uit recent onderzoek blijkt dat met je kleding de perceptie die anderen van je hebben beïnvloedt én je eigen zelfbeeld bijstelt. Tijd om je garderobe onder handen te nemen?

Je kledij bepaalt hoe jij jezelf ervaart
Professor Karen Pine onderzocht recent of onze kleding en mode beïnvloeden hoe we elkaar en onszelf beoordelen. Pine vroeg haar studenten om een Superman-shirt aan te trekken. Uit haar onderzoek blijkt dat de jongeren zich in hun superheldenkledij veel sterker schatten dan hun medestudenten. We verinnerlijken dus de symbolische betekenis van ons uiterlijk. En ook andere mensen laten zich bij hun oordeel door onze looks leiden.

Dress for success
Welke gevolgen heeft dit op de werkvloer? En specifieker: voor vrouwen op die werkvloer? Bepaalt je outfit of je omgeving jou ziet als competent, succesvol en klaar voor een loonsverhoging? De resultaten van het onderzoek zijn duidelijk: ja, je kunt met je kleding je succes – positief of negatief - beïnvloeden!

Kies je kleuren en stijl wijs

  • Rood is krachtig, sexy en geeft je zelfvertrouwen. Niet echt iets voor op het kantoor, denk je? Draag dan rood ondergoed telkens als jij je extra zelfzeker wil voelen. Het is ook handig: rood is de enige kleur die totaal onzichtbaar is onder witte of lichte kledij.
  • Blauw, grijs en zwart zijn formele tinten: ze stralen strenge zakelijkheid, expertise, succes en verantwoordelijkheid uit. Maar ze kunnen ook wat saai en te donker overkomen: dat los je op met een paar stijlvolle accessoires.
  • Hoe sterker de kleurcontrasten, hoe meer autoriteit je uitstraalt. Combineer dus een zwart, blauw of grijs mantelpak met een witte bloes. Of verzacht je look en draag een roze of paarse bloes onder je marineblauwe deux-pieces.
  • Zorg ervoor dat je look bij je beroep past. Zo vinden we een muzikale artiest die zich als een hippe muzikant kleedt beter klinken. En een dokter in een witte jas krijgt ons volste vertrouwen. Draag je zelf een witte laboratoriumjas? Dan ga jij je verantwoordelijker gedragen. En moet jij creatief werk doen of wil je creativiteit uitstralen? Draag dan in het oog springende, vrolijke kleuren.
  • Jong en gelukkig. Je jonger kleden kan ervoor zorgen dat je gezonder leeft. Kleed jij je onconventioneel dan impliceert je outfit dat je voor nieuwe dingen openstaat.  

Kleine veranderingen grote gevolgen
In een ander experiment moesten mensen foto’s van eenzelfde (gezichtsloze) man in gelijkaardige, maar lichtjes verschillende pakken beoordelen. De juryleden waren unaniem: de man in het op maat gemaakte pak was het meest succesvol. Maar niet gevreesd: je hoeft niet een hele nieuwe garderobe te kopen of alleen merk- of maatkleding te dragen. Door je look lichtjes aan te passen kom je een heel eind.

Kleed je competenter
De kleinste details hebben een grote impact op je zelfbeeld én op hoe anderen je zien. En blijkbaar zijn we strenger voor carrièrevrouwen dan voor mannen. Zo werd een vrouwelijks senior manager minder gunstig beoordeeld omdat haar kledingstijl te ‘provocerend’ was: een rok net boven de knie en een lichtjes open geknoopte bloes. Vrouwen die de proefpersonen als intelligent, betrouwbaar, verantwoordelijk, competent en een leidersfiguur schatten, droegen iets conservatievere outfits.

Kies dus voortaan een outfit die jouw competenties in de verf zet en jouw zelfvertrouwen vergroot. Veel succes!

Lees ook nog:

Van grijze muis naar witte raaf: stijltips voor succes
Wat vertel jij non-verbaal?
Dresscode op je eerste werkdag
Kleding die werkt

 

 

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments