Door een roze bril

Door een roze bril Artikel
84

UV-stralen veroorzaken niet enkel zonnebrand en kanker maar zijn bovendien erg schadelijk voor je ogen. Dat maakt de zonnebril een noodzakelijke beschermer tegen de zon, al veroverde hij de laatste jaren ook een plaats als modeaccessoire.

Een bril mag dan mooi en trendy zijn, als hij niet bij de vorm van je gelaat past heb je er niets aan. Hij staat immers op je neus, en is het middelpunt van je gezicht! Voor je de zoektocht naar een geschikte bril start, neem je best je gezichtsvormen onder de loep (meer hierover in het artikel “Gelaat in de kijker”). Wie een ovaal gezicht heeft, kan echt alle modellen dragen. Personen met brede gelaatsvormen kiezen best voor een groot montuur met langwerpige glazen. Daar waar een smal gezicht eerder om een montuur met ronde glazen vraagt.

Zorg ervoor dat het montuur ook bij je persoonlijkheid en stijl past. Zo moet de kleur van je bril bij je gelaats-en haarkleur passen. Zwarte en bruine monturen zijn veilige kleuren die iedereen passen. Extreme kleuren zoals rood of wit liggen al heel wat moeilijker omdat ze het contrast met je huidskleur en haar sterk zullen benadrukken. Over het algemeen kunnen mensen met een donkere huid kiezen voor goud, warme kleuren en aardetinten, terwijl bleke huidtypes beter staan met zilver, metallic of blauwe monturen.

Geloof niet zomaar dat een zonnebril voldoende bescherming biedt tegen UV-stralen! Om goed te zijn moet een zonnebril ten minste 99% van de UVA en UVB stralen tegenhouden en 75 à 90% van alle licht. Kijk met je zonnebril in de spiegel om te testen of de lenzen voldoende licht blokkeren. Kan je je ogen gemakkelijk zien door de brilglazen dan is deze niet donker genoeg. Een UV-filter van 400 is aan te raden om je ogen te beschermen tegen straling.

De tint van de glazen moet overal even sterk zijn. Als de zon in de lichte kant van de dégradé-glazen schijnt, ben je onvoldoende beschermd. Kies je toch voor een graduele tint, zorg er dan voor dat de glazen lichter worden van boven naar beneden. Aanraders blijven de gewone bruine en groene glazen. Of de grijze glazen die je toelaten de verkeerslichten juist te zien.

En tot slot: het is niet hoffelijk je bril op te houden in een gesloten ruimte of wanneer je iemand ontmoet. Zet je zonnebril af zodat je gesprekspartner je recht in de ogen kan kijken tijdens het gesprek. Is het licht echter te fel dan mag je je bril terug opzetten, maar verontschuldig je hiervoor bij je toehoorder.

Bron : Dressed by Caroline
 

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments